Skąd bierze się nienawiść?  RSS tego pytania  chcesz subskrybować pytanie?  chcesz dodać do ulubionych?

Iv23i pytanie napisane przez iv23i ,30 lipca 2006 12:02:29

Podziel się

Odpowiedzi

Chcę głosować, zaloguj mnie!

100%
0%

W zasadzie trudne pytanie. Ciężko mi odpowiedzieć, bo sama takowej nie żywię, ale wydaje mi się, że to uczucie rodzi się w człowieku, który jest przepełniony negatywnymi emocjami. To nie bierze się od, tak. To chyba zależy w jakej atmosferze się wychowuje, dorasta... Jakie rodzą się w nim przekonania. Moim zdaniem- dużą rolę spełnia to, w jakie otacza go środowisko.

BasicA napisane przez BasicA , 30 lipca 2006 12:14:40

100%
0%

Zwykle ze strachu, często też z wychowania. Ze strachu bo większość wzorców społecznych wytworzyła się gdy żyliśmy w grupach po 20-30 osobników, dlatego każdy inny niż my jest uważany za potencjalne zagrożenie. Każdy kto nie podporządkowuje się naszym zwyczajom jest zły i inny. Kiedyś miało to swoje dobre strony, dzięki nim plemię miało większe szanse przeżyć, teraz jest gorzej bo nasze plemię jest dużo większe, a mechanizmy pozostały te same. To może tłumaczyć nienawiść do grup ludzi. Nie tłumaczy za to nienawiści do pojedynczych osób. Ta zwykle wynika z tego, że czujemy się wykorzystani czy właśnie zagrożeni przez tego kogoś [np. często mamy do czynienia z nienawiścią, która powstała po zerwaniu pary]. Wydaje mi się, że ta druga nienawiść istnieje zawsze jako odpowiedź na jakiś zawód uczuciowy, ale głowy nie dam.

User-default napisane przez przemelek , 30 lipca 2006 12:16:51

75%
25%

Z zazdrości.

Wassup napisane przez wassup , 30 lipca 2006 12:34:57

67%
33%

z zazdorsci ze jednenu sie u daje co zdobyc w zyciu a drógiemu nie

User-default napisane przez Majster , 30 lipca 2006 13:20:44

100%
0%

Wydaje mi sie, ze nienawisc jest zwyczajna forma bezradnosci. Nie moge komus niczego zrobic wiec nienawidze.

Elyas napisane przez Elyas , 31 lipca 2006 00:16:12

100%
0%

We mnie rodzi się nienawiść do kogoś kiedy ten ktoś działa na szkodę moją lub szkodę mojego otoczenia,np. rodziny. Ale trwa ona niedługo chyba że znienawidzona przeze mnie osoba zachowuje się w sposób nierozumny, uparcie dąży do zniszczenia mnie. Przy najmniej u mnie stąd bierze się nienawiść.

User-default napisane przez kazamata , 1 sierpnia 2006 11:35:01

50%
50%

z zazdrosci, przykrych doswiadczen (najczesciej z dziecianstwa), z zawodow;

Amnesia napisane przez amnesia , 18 sierpnia 2006 20:17:20

100%
0%

zdecydowanie z bezradnosci. Nienawidze kogos z kim mieszkam. Za skrajne lenistwo... Za porozstawiane kubki po mieszkaniu, za pozostawianie ciuchow gdzie popoadnie(tam gdzie zdejmie) za nie sprzatanie po sobie, za nie robienie zakupow i wyzeranie z lodowki wszystkiego co kupie itd. itd. za to mozna znienawidziec druga osobe z ktora sie mieszka a jest nia o wiele starsza siostra ktora ma 30 lat i zadnych pomyslow na wlasne zycie...

User-default napisane przez anonim , 31 grudnia 2006 01:45:55

anonim  [login]

(Maks. 3000 znaków wraz ze spacjami)

Dozwolone markdown do formatowania tekstu

Wstawianie grafiki, aktywnych linków i skryptów dostępne dla zalogowanych

zaloguj się aby dodać film

Podglad